Hop til hovedindholdet

Naturvidenskabernes Hus logo

Juicy naturvidenskab


Dato og tid

Onsdag d. 2. oktober 2019 kl. 09:00 til 14:00

Tilmeldingsfrist

Tirsdag d. 1. oktober 2019 kl. 16:00

Sted

Rynkeby, Vestergade 30, 5750 Ringe Rynkeby
Vestergade 30
5750 Ringe

Juicy naturvidenskab


Arrangementsbeskrivelse

Et samarbejde mellem
  og Rynkeby logo
Læs mere om Rynkeby her


Virker tørstofindhold, fortyndinger og mikrobiologi lidt for kedeligt i klasseværelset? Så giv Rynkeby et besøg og se hvordan man helt konkret arbejder med en række emner inden for juiceproduktion.

OPLEVELSER OG AKTIVITETER HOS VIRKSOMHEDEN
Besøget består af fire juice-skoleforløb:

1. En smagstest hvor eleverne tester deres evner som smagsdommere

2. Tørstofmålinger i laboratoriet, der bruges til at udregne korrekte fortyndinger af koncentrat.

3. Pasteurisering og mikrobiologi, der sikrer holdbarheden af juice

4. Rundvisning på virksomheden

På dagen møder eleverne kvindelige ansatte med forskellige naturfaglige baggrunde, der vil fortælle om deres valg af karriere. Kvinderne arbejder primært i kvalitetsafdelingen, udviklingsafdelingen eller på laboratoriet. Deres uddannelsesmæssige baggrunde er mange: diplomingeniører, kemikere (cand.scient.), procesteknologer, professionsbachelor og laboranter.

Se program for dagen HER.

EMNEFELT OG PROBLEMSTILLINGER
Hvad skal man bruge tørstofmålinger til? Hvorfor kan en juice holde sig i stuetemperatur? Og hvad laver en procesteknolog egentlig?

På Rynkeby får eleverne indsigt i en række forskellige naturfaglige karriereveje. De vil også opleve en masse konkret anvendt kemi og biologi, som gør at virksomheden kan producere lækker og velsmagende juice, der holder sig længe.

Besøget er et spændende inspirations oplæg ift. en SPR-opgave, der inkluderer hhv. fagene kemi, biologi og/eller teknologi, hvor man kan inddrage Rynkeby som case.

Alternativt kan besøget bruges som perspektivering af en række kemi- og biologi-begreber og som en god måde rent praktisk at kunne afprøve mere avancerede målemetoder.

FORBEREDELSE FORUD FOR BESØGET
Eleverne kan med fordel have arbejdet med følgende emner forud for besøget:

  • Fortyndinger
  • Tørstof begrebet.

Pigerne kan desuden med fordel have undersøgt Rynkebys hjemmeside inden besøget.

Minimum en uge inden forløbet leverer skolen en liste med deltagende elever og lærer(e) til virksomheden. Herpå noteres om nogle af deltagerne har særlige madbehov.

EFTERBEHANDLING
I kan arbejde meget mere med juice hjemme på skolen via forløbet ”Juicekvalitet”

 

Tektanken logo
Broen mellem skoler og virksomheder

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >