Tektanken

Industrisamarbejdet - Værktøjsmager (støbning)


Sted

Teccluster A/S, Bavnehøj 201, 6040 Egtved Teccluster A/S
Bavnehøj 201
6040 Egtved

Arrangør

Tektanken
Tlf: +45 2971 5408
Tektanken@nvhus.dk

Et samarbejde mellem

Tektanken logo    FFI logo  og      
Læs mere om Industrisamarbejdets Lærlingeindsats her

Slidgigt betegnes i dag som en folkesygdom. Otte ud af ti har slidgigt, når de har passeret 50 år, og det betyder en nedsættelse af mange menneskers livskvalitet. Ofte er det hoften, der er ramt, og man kan måske ikke passe sit arbejde eller sine fritidsinteresser. Måske kender du én, som har fået indopereret en ny hofte for at få langt større bevægelighed og færre smerter.

En hofteprotese er fremstillet i metal og plast. Leddet skal kunne holde i mange år samt modstå kroppens vægt og belastning, og det kræve derfor et stort præcisionsarbejde at lave.   

I dette forløb vil eleverne opleve, hvordan plastenheden kan støbes til den ønskede form: fra idé til 3D-tegning og videre til færdigt produkt.

Program for virksomhedsbesøg
Printbar version af elevopgaver

OBLIGATORISKE OPGAVER
Hjemme på skolen skal I arbejde med disse opgaver, før I besøger en virksomhed:

 1. Lav en 3D-tegning af en støbeform til produktion af et hofteimplantat
 2. Undersøg plastmaterialers egenskaber.
 3. Undersøg virksomheden

Under besøget hos en virksomhed vil I møde værktøjsmagere, der kan vise Jer, hvordan genstande i metal, som fx støbeforme, bliver til fra 3D-tegning til de kommer gennem CNC-fræserne.

Hvad laver en værktøjsmager?
En værktøjsmager fremstiller forme til masseproduktion af dele lavet i eksempelvis plastik, metal, osv. Det kan fx være til høreapparater, legoklodser, stikkontakter og engangsservice. Se kort denne korte video.

1. Lav en 3D-tegning af en støbeform til produktion af et hofteimplantat
Ved at bruge teknologi i industrien er det blevet muligt at producere produkter med så høj præcision, at produktet fx kan bruges som implantat til kroppen, der giver maksimal komfort og fri bevægelighed.

Inden I skal designe støbeformen til foringen, skal I:

 • Undersøg forskellige leds funktioner, evt. på skelettet, som I måske har i biologilokalet. Se denne video om hofteprotese.

Når I har undersøgt, hvordan et hofteled virker, kan I eventuelt arbejde med følgende animation:

 • Lav en animationsfilm, der forklarer, hvordan et led i kroppen fungerer. Kom omkring forskellige typer af led og forklar leddets funktion. Illustrer, hvor problemet opstår, når en hofte er nedslidt og hvordan det ser ud, når et hofteimplantat har erstattet det slidte led.

 
Guideline til animation
Teknisk guide til animation


For at kunne fremstille en støbeform med den fornødne præcision, må der udarbejdes et værktøj ved hjælp af en 3D-tegning af formen. Med tegningen bliver fejl og behov for justeringer ofte synliggjort, så der kan foretages forbedringer inden produktionen.

Ved virksomhedsbesøget får I et billede af, hvordan man ved brug af et værktøj kan støbe elementer i plast til fx implantater såsom tænder, hofte-foring osv. Desuden kan I opleve, hvordan metal genstande kan formes i en CNC-fræser, hvor der anvendes de såkaldte CAD/camprogrammer. 

Virksomheden kan muligvis forsyne jer med koppen og hovedet. Ud fra disse skal I selv tegne/lave støbeværktøjet til foringen:

 • Udarbejd ideer til en støbeform for foringen.
 • Udvælg en idé og konstruer en 3D-tegning med målangivelser, evt. med Geogebra eller Tinkercad. Du kan finde videovejledninger HER og HER.

Hvis I ikke har mulighed for at få kroppen og hovedet af virksomheden, kan I se målene på foringen på nedenstående billede.

  

2. Undersøg plastmaterialers egenskaber
Når en virksomhed producerer implantater, er det vigtigt, at de forholder sig til at implantatet skal indsættes i kroppen, så det kan holde længe og ikke skal udskiftes oftere end højst nødvendigt. 

Plastens hårdhed, holdbarhed og indhold af skadelige stoffer er afgørende for, hvilken type af plast, der anvendes til en opgave. På internetter skal i derfor undersøge de nedenstående plasttypers egenskaber og anvendelsesområder. Vælg hvilken plasttype, du vil anbefale til implantatet:

 • Polyethylen
 • Polyvenylchlorid
 • Polypropylen
 • Polystyren
 • Polyethylenterephthalat 
 • Bioplast


3. Undersøg virksomheden
Som forberedelse til virksomhedsbesøget, skal I sætte Jer ind i virksomhedens opgaver og vurdere, hvilke forhold der er vigtige for Jer i et kommende job.

I skal også forberede spørgsmål til virksomhedsbesøget, som dækker virksomheden samt rollemodellernes job og uddannelse.

 

VIRKSOMHEDSBESØGET
Undersøg om I kan præsentere jeres ideer og diskutere forbedringsforslag med værktøjsmageren, når I besøger en virksomhed.

Efter besøget
Når I kommer hjem på skolen efter virksomhedsbesøget, kan I vælge at arbejde videre med jeres tegning, eller I kan lave en prototype til støbeformen ved brug af en 3D-printer eller kontakt nærmeste FabLab eller MakerSpace. Alternativt send jeres tegninger til Davinci 3D, hvor I kan få udarbejdet jeres tegning. Husk pristilbud.

 

 


Tektanken logo
Broen mellem skoler og virksomheder

Kontaktinformationer til arrangør

Tektanken
Tlf: +45 2971 5408
Tektanken@nvhus.dk

Kontaktinformationer til arrangør

Tektanken
Tlf: +45 2971 5408
Tektanken@nvhus.dk