Hop til hovedindholdet

Naturvidenskabernes Hus logo

Læring gennem gæring


Dato og tid

Tirsdag d. 9. april 2019 kl. 08:00 til 16:00

Tilmeldingsfrist

Tirsdag d. 12. marts 2019 kl. 16:00

Sted

Beerzymes, --, -- -- Beerzymes
--
-- --

Læring gennem gæring


Arrangementsbeskrivelse

Se venligst bort fra teksten i højre side - der er fortsat ledige pladser til dette forløb! Klik HER for at tilmelde din klasse. 


Et samarbejde mellem

Tektanken logo  og  Netcompany logo
Læs mere om beerZymes her


Som en del af dette forløb skal eleverne tænke innovativt, når de selv styrer den omfattende proces, der ligger bag ølbrygning. Sammen med og støttet af Novozymes vil beerZymes være med til at højne interessen for at tænke nye og anderledes tanker i noget så traditionelt som fremstilling af øl.

OPLEVELSER OG AKTIVITETER MED VIRKSOMHEDEN
Undervejs i forløbet får eleverne en unik mulighed for at arbejde tværfagligt med fagene bioteknologi, kemi og biologi, når de på egen hånd skal styre processen bag ølbrygning.

Ved bryggeprocessens start står eleverne selv for spiring af kornene. Dette gør de, inden de går i gang med selve gæringen og den enzymatiske proces. Derved får eleverne et langt større indblik i de biologiske og biokemiske teknikker bag ølbrygning. 

Når øllet er brygget, indsender læreren tre eksemplarer af øllen til Beerzymes, der vil bedømme øllen for at se om de lever op til de krav og standarder, der stilles til den øl, vi finder på hylden i supermarkedet. De 20 bedste kandidater vil blive inviteret til en konkurrencedag på Novozymes, hvor eleverne konkurrerer med hver deres øl i kampen om at finde frem til den allerbedste øl. Vinderen får lov at få 600 flaskeøl produceret på et bryggeri.

Som en del af forløbet, kan eleverne eventuelt besøge et bryggeri. Dette kan Tektanken i begrænset omfang være med til at etablere.

EMNEFELT OG PROBLEMSTILLINGER
Forløbet kan fungere som et tværfagligt enme i fagene biologi, bioteknologi og kemi. Her vil eleverne kunne arbejde med følgende:

  • Respiration
  • Gæring
  • Enzymer sukkerarter
  • Maltning (korn) humle
  • Konservering

FORBEREDELSER FORUD FOR BESØGET
Al undervisningsmateriale er udarbejdet af Beerzymes og kan downloades gratis HER.

Dertil forventes det, at eleverne har gennemgået følgende forud for et besøg på et bryggeri:

  • ”Mæskeprofil" side 10-16 i det udleverede UV-materiale
  • Hvilke overvejelser ligger der evt. bag?
  • "Tilsætning af humle" side 27-32 i det udleverede UV-materiale
  • Hvilke overvejelser ligger der evt. bag?

 

 

Tektanken logo
Broen mellem skoler og virksomheder