Hop til hovedindholdet

Naturvidenskabernes Hus logo

Der er noget i gære


Dato og tid

Fredag d. 14. december 2018 kl. 08:00 til lørdag d. 14. december 2019 kl. 16:00

Tilmeldingsfrist

Lørdag d. 1. juni 2019 kl. 16:00

Sted

Grauballe Bryghus, Hagemannsvej 6, 8600 Silkeborg Grauballe Bryghus
Hagemannsvej 6
8600 Silkeborg

Der er noget i gære


Arrangementsbeskrivelse

Et samarbejde mellem

Tektanken logo  og   Grauballe logo
Læs mere om Grauballe Bryghus her

Ølbryggeri er en af verdens ældste bioteknologi metoder, og elever kan i dette forløb få mulighed for at lære, hvordan denne disciplin mestres. Med udgangspunkt i fagene fra gymnasiet får eleverne i dette forløb mulighed for at se, hvordan øl bliver fremstillet. Besøget egner sig særligt til Bioteknologi, Biologi og kemi.

OPLEVELSER OG AKTIVITETER MED VIRKSOMHEDEN
Under besøget vil eleverne få mulighed for at få indblik i begreber som mæskning og tilsætning af humle og gær, når brygmesteren tager dem på tur i øllets verden. Mens de begiver sig rundt på bryggeriet, vil eleverne få lejlighed til at se processen fra korn til kapslen sættes på øllen, så de på egen hånd kan opleve vigtigheden i, at processen følges tæt under hele brygningen.

Besøget hos bryggeriet kan fungere som en del af forløbet med beerZymes, men kan også fungere som et særskilt besøg.

EMNEFELT OG PROBLEMSTILLINGER
Foruden et indblik i ølbrygning og selve bryggeriets historie, vil brygmesteren også give eleverne en ide om, hvilke karrieremæssige veje, der kan føre til en profession som brygmester. De vil også høre om bryggeriets forretningsstrategi og valg af produktportefølje.

Forløbet kan desuden fungere som et tværfagligt enme i fagene biologi, bioteknologi og kemi. Her vil eleverne kunne arbejde med følgende:

  • Respiration
  • Gæring
  • Enzymer sukkerarter
  • Maltning (korn) humle
  • Konservering

FORBEREDELSER FORUD FOR BESØGET
Eleverne:
Forud for forløbet bedes eleverne have læst og/eller gennemgået følgende:

  • "Mæskeprofil" elevforberedelse side 10-16 i UV-materialet. Hvilke overvejelser ligger der evt. bag?
  • "Tilsætning af humle" elevforberedelse side 27-32 i UV-materialet. Hvilke overvejelser ligger der evt. bag?
  • Gæring generelt

Al undervisningsmateriale er udarbejdet af beerZymes og kan downloades gratis HER.

Lærer:
Der aftales med den ansvarlige på bryggeriet, om der er særlige forhold der skal overholdes på selve dagen.

 

Tektanken logo
Broen mellem skoler og virksomheder